Järvsöträhantverk
Mobil: 070 29 11 371
info@jarvsotrahantverk.se

Translator

Väldesignade svepaskar

webshopSvepaskar användes förr i tiden mycket i det naturliga hushållet. Andra namn kunde vara kånkask, äska eller ….. beroende på var i landet de tillverkades. Det finns flertusenåriga fynd av svepaskar funna i Egypten.

För många år sedan hade jag förmånen att få inventera museer och gamla gårdar i Hälsingland på gamla svepalster och lärde mig mycket om den stil som var mest förekommande i Hälsingland. Det intressanta var att de använde det material som fanns tillgängligt och de mest använda träslagen var olika lövträd och furu. Furu var mycket vanligt förekommande i de alster jag inventerade. I rotsömmen var det vanligt med både granrot och björkrot.

Jag startade Järvsö Trähantverk 1986 och mitt stora intresse blev då svepslöjd i olika former. Min grundtanke är att funktion och form ska vara enkel. Materialet i mina svepprodukter är mestadels furu och i sömmarna använder jag björkrot. Ytbehandlingen utförs med miljövänlig hårdvaxolja.

Jag har varit verksam på Stenegård i Hälsingland under ett flertal år. Jag har även representerat landskapet på Swedish American Museum i Chicago, USA. Jag använder numera signaturen BOJ på mina alster (tidigare BodaBOn eller Bon). Välkomna in i Webshopen! Bengt Olov Janars.

Dessa två svepslut finns att välja på samtliga produkter, utom småskålarna som har en rak söm.

Svepslut A och B

Vilken svepask passar dig?

BrödaskBrödask

Brödasken är tillverkad framför allt för att man ska kunna förvara runda hårdbrödkakor men den har naturligtvis ett annat användningsområde om man så önskar. Brödasken är tillverkad i furu med sömmen i björkrot samt försedd med massivt lock. Asken är försedd med två ståndare som håller locket på plats men ändå är konstruerad så att det är lätt att lyfta av locket. Brödasken går att beställa i naturfärgat lock med svart svepsida och svart handtag eller helt naturfärgad. Sömmarna kan fås i två varianter.

Beställ brödask från webbshoppen.

Art. nrTypStorlek
0101Brödask i natur34 x 11 cm
0102Brödask svart/natur34 x 11 cm

BrödfatBrödfat

Vårt brödfat är mycket populärt och pryder sin plats på bordet. Brödfatet är tillverkat i furu med sommen i björkrot. Det går att få med rak eller böjd överkant samt med svart svep och naturfärgad botten eller helt i natur. Dessutom kan man välja mellan två varianter av rotsömnad.

Beställ brödfat från webbshoppen.

Art. nrTypStorlek (B x L x H)
0301Brödfat i natur med rak överkant20 x 30 x 6 cm
0302Brödfat i natur med böjd överkant20 x 30 x 6 cm
0303Brödfat i svart svep med rak överkant20 x 30 x 6 cm
0304Brödfat i svart svep med böjd överkant20 x 30 x 6 cm

ServeringsbrickaServeringsbricka

Vår användbara serveringbricka passar alldeles lagom till två koppar kaffe och fat med bullar men kan även användas som ett större uppläggningsfat. Serveringsbrickan är tillverkad i furu med sömmen i björkrot. Den går att få med rak eller böjd överkant samt med svart svep och naturfärgad botten eller helt i natur. Dessutom kan man välja mellan två varianter av rotsömnad.

Beställ serveringsbricka från webbshoppen.

Art. nrTypStorlek (B x L x H)
0201Serveringsbricka i natur med rak överkant29 x 41 x 5 cm
0202Serveringsbricka i natur med böjd överkant29 x 41 x 5 cm
0203Serveringsbricka i svart svep med rak överkant20 x 30 x 6 cm
0204Serveringsbricka i svart svep med böjd överkant20 x 30 x 6 cm

produktbild_fruktskalFruktskål i svepteknik

En mycket dekorativ skål som har samma yttermått som brödfatet men har betydligt högre kant. Den lämpar sig därför utmärkt som t. ex. fruktskål. Fruktskålen är tillverkad i furu med sömmen i björkrot. Den har rak överkant och finns i svart svep med naturfärgad botten eller helt i natur. Man kan välja mellan två varianter av rotsömnad.

Beställ fruktskål från webbshoppen.

Art. nrTypStorlek (B x L x H)
0401Fruktskål i natur20 x 30 x 10 cm
0402Fruktskål med svart svep20 x 30 x 10 cm

Svepta småskålarSvepta småskålar

Förr i tiden användes så kallade nipperaskar för förvaring av smycken och småplock och de var då oftast försedda med ett lock. Det var också mycket vanligt att man förvarade smör i sådana askar. Jag har gjort en enklare variant utan lock som är mer funktionell i dagens samhälle. Det innebär också att rotsömnaden och avslutet på svepet är något enklare. Den finns i tre storlekar, enbart med rak överkant och man kan välja mellan en ask enbart i natur eller i svart svep med botten i natur.

Beställ småskålar från webbshoppen.

Art. nrTypStorlek (B x L x H)
0501Liten skål/naturfärgad7 x 11 x 6 cm
0502Liten skål med svart svep7 x 11 x 6 cm
0503Mellanskål/naturfärgad10 x 14 x 6 cm
0504Mellanskål med svart svep10 x 14 x 6 cm
0505Stor skål/naturfärgad13 x 17 x 6 cm
0506Stor skål med svart svep13 x 17 x 6 cm